Klasici koje trebate pročitati bar jednom u životu

Predblagdanska i zimska popodneva uvijek nas asociraju na šalicu toplog čaja, dekicu, udobnu fotelju i omiljenu knjigu. Novi naslovi omiljenih autora neprestano stižu na police knjižara i knjižnica, i naš se popis nepročitanih knjiga sve više povećava. Zato svaki slobodan trenutak koristimo za čitanje.

U moru dobrih novih naslova, s vremena na vrijeme javi nam se želja za čitanjem starih klasika, romana koji su obilježili neka prošla vremena, ali su itekako važni i danas. Možda ove zime i vi posegnete za nekim od njih.

Mi smo se prisjetili nekih omiljenih klasika i rado vam ih preporučamo. Uživajte u čitanju!

George Orwell: 1984.

Jedan od najpoznatijih distopijskih roman koji ne samo da je utjecao na književnost, nego i na film, medije i reklamnu industriju našega doba. Orwell u ovoj knjizi istražuje pitanja cenzure, propagande i individualizma, kada se protagonist bori da izbjegne svoje monotono postojanje. Ako želite da vam se na jedan način objelodani istina o politici, aparatima moći i slabosti pojedinca u sustavu – ovo je knjiga koju svakako morate pročitati.

Gabriel Garcia Marque: Sto godina samoće

Ovo je priča o selu Macondo i njegovim stanovnicima. Roman pokriva 100 godina svake generacije porodice Buendia, čije su greške u prošlosti vodile ka njenom uništenju. Sto godina samoće najpoznatiji je roman nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza objavljen 1967. i do sada preveden na gotovo 30 svjetskih jezika, prodan u milijunima primjeraka diljem svijeta te je postao jedno od najvažnijih djela svjetske književnosti.

Mihail Bulgakov: Majstor i Margarita

Jedan od vjerojatno najvećih romana ikada napisanih koji se može čitati na više načina. Slojevitost je tajna genijalnosti Bulgakova. Vjerojatno ste čitali, a možda i nekoliko puta.

Alexandre Dumas: Grof Monte Cristo

Ispunjena intrigama, ljubavlju, scenama borbe i socijalnom satirom, ovo je jedna od najboljih osvetničkih knjiga ikada napisanih.

George Orwell: Životinjska farma

Alegorija i satira sovjetskog komunizma, Životinjska farma je priča o grupi životinja koje preuzimaju farmu nakon svrgavanja njihovog ljudskog gospodara. Orwellova Životinjska farma bila je zabranjena u raznim krajevima svijeta, a i danas je zabranjena na Kubi, u Sjevernoj Koreji te nekim muslimanskim zemljama (zbog činjenice što svinje govore, što je za muslimane neprihvatljivo).

Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ

Prvobitno objavljena na francuskom jeziku, roman je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu s dječakom koji tvrdi da je s druge planete. Iako je napisan kao priča za djecu, ovaj roman je namijenjen svim uzrastima i drugačije ćete ga shvatiti ovisno od životnog perioda u kojem ga čitate. Ako ste ga čitali kao dijete, vrijeme je da ga pročitate ponovno. Dojam je potpuno drugačiji. Uvjerite se sami.

Albert Camus: Stranac

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Stranac počinje Mersaultovim saznanjem da mu je majka umrla. Nedostatak emocija dovest će do toga da ubije čovjeka. Podijeljena u dva dijela, priča prati život Mersaulta prije i poslije ubojstva i vodi čitaoca kroz suđenja i predstojeće pogubljenje.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i kazna

Zločin i kazna je priča o Rodionu Raskoljnikovu, siromašnom i propalom studentu iz Sankt Petersburga, koji je smislio plan da ubije staricu. Tim ubojstvom planira riješiti financijske probleme, a i smatra ga etički opravdanim, jer se on, kao pojedinac, nalazi iznad moralnih pravila koja obavezuju ostale ljude. Što je u životu opravdano, a što ne?

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Braća Karamazovi

Pozadina ove priče koja se događa u Rusiji 1987. je ubojstvo oca i obiteljsko rivalstvo. Braća Karamazovi prate živote tri brata i njihovog oca.

Lav Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenjina

Ana Karenjina nezaobilazno je djelo svjetske književnosti. Tolstoj u njoj daje prikaz ruskog društva sedamdesetih godina 19. stoljeća kroz slike ljubavi kao temeljnog pokretača ljudskih života. Detaljno raspravlja o religiji, položaju ruskog seljaka u društvu i traženju smisla života.

Ernest Hemingway: Starac i more

Ovo je roman koji je Ernestu Hemingwayu priskrbio Nobelovu nagradu za književnost. Posebnost romana je ta što se životna mudrost koja se pokušava čitatelja naučiti uopće ne nameće, a jasno se može iščitati. Ova knjiga nam omogućuje da shvatimo kako je vrijedno boriti se u životu, ali ono što zbilja trebamo pobijediti jest sami sebe.

Virginia Woolf: Gospođa Dalloway

Virginia Woolfe nudi priču koja se odvija u samo jednom danu i kroz opis psiholoških stanja likova, ulazimo u srž njihovih problema i gledamo kako posljedice rata mogu utjecati na jedan bračni par i koje sve unutarnje demone može istjerati vani. Ovaj je roman zauvijek promijenio strukturu modernih engleskih romana.

Aldous Huxley: Vrli novi svijet

Roman “Vrli novi svijet” jest distopija koja prati događanja koja su se dogodila početkom dvadesetog stoljeća i opisuje kako ona utječu na daljnji tijek razvoja čovječanstva. Huxley se u ovome romanu bavi pitanjima kojima bi se i mi trebali baviti: kako događaji našeg vremena utječu na našu budućnost?

 

Ovo su samo neki must read klasici. Ima ih još…

 

Provokativne knjige koje treba pročitati barem jednom u životu

Romani uz koje se nećete moći prestati smijati

Novogodišnja odluka: pročitati barem jednu knjigu svakoga mjeseca

Što čitate za vikend?

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads